Mobning

Mobning kan både foregå på nettet og mobilen. Her er nogle eksempler på, hvordan der mobbes, og hvad du og din klasse kan gøre for at forhindre det.

Flere børn og unge oplever i dag at blive mobbet på nettet eller mobilen. Her er det nemlig nemmere at mobbe, fordi man ikke skal se nogen i øjnene. Derfor bruges der også oftere et hårdere sprog. Til gengæld er de ord og evt. billeder, der mobbes med også sværere for den mobbede at fjerne igen.

Mobning på mobilen kan både ske ved, at den mobbede får en masse hadebeskeder. Den kan også foregå ved ’sms-hviske-mobbe’, hvor man slet ikke får nogen sms’er, samtidig med at man kan fornemme, at de andre i klassen holder noget hemmeligt for en.

Mobning på nettet

Bliver man mobbet på nettet, frygter man ikke blot at komme i skole - men også at være online i sin fritid. Det betyder, at den der bliver on-line-mobbet, aldrig har fred.

Online er der desværre mange eksempler på, at der bruges pinlige billeder og videoer til at mobbe hinanden med. Mobningen kan også foregå ved, at der oprettes hadegrupper på Facebook som fx ”Alle dem, der synes, at Signe skal ha’ klippet håret af”. Det tager et sekund at klikke ”synes godt om” på siden, men det kan tage år at komme sig over for den, det går ud over. 

Hvad er der særligt ved drilleri og mobning online:

  • Den det går ud over, har aldrig fred - det kan ske, mens man ligger i sin seng
  • Det er lettere at skrive en led sms, end at sige lede ting ansigt til ansigt
  • Man kan ikke altid finde ud af, hvem der står bag
  • Det er tit usynligt for andre

 

Stop mobning på nettet

Der kan lade sig gøre at stoppe den digitale mobning. Her er nogle gode råd til, hvad du og din klasse kan gøre med hjælp fra jeres lærer og forældre:

Sådan kan du stoppe mobningen:

  • Kontakt den der bliver mobbet. Når man er udenfor fællesskabet, har man brug for nogen, der vil tale med én. Så tal / SMS / send en sød besked til en der bliver holdt uden for - så viser du, at personen ikke står alene.

  • Vær modig og sig fra, hvis du oplever eller hører noget, der ikke er ok.
  • Fortæl det til nogen du stoler på, hvis du bliver mobbet. Også selv om det kan gøre ondt at snakke om.
  • Tæl til ti før du sender et billede videre – tænk lige på, om det kan det være sårende for nogen!
  • Husk at sms’er og beskeder kan opfattes meget anderledes, end de er tænkt.
  • Få hjælp ved at ringe til eller chatte med Børnetelefonen.

Du kan som barn, forælder og lærer hente flere gode råd råd digitalmobing her

Links:


:Ring gratis og anonymt til

Børne telefonen på 116 111

Børne Telefonen er åben:

alle hverdage fra kl. 11 - 23

lørdage fra kl. 13 - 17